Daug kas sako, kad jokio skirtumo, ar pirkti duoną parduotuvėje, ar kepti ją namie, nes vis tiek bus produktų, kurių sudėtyje rasim visokių "E". Bet ar tikrai nėra jokio skirtumo? Aš tikrai nesutinku.
Visų pirma, kepant duoną namie, galima dėti produktus, kurie tau pačiam yra skaniausi ir mėgstamiausi. Visada žinai, ko ir kiek įdėjai. O kai kurių produktų galima įdėti ir daugiau ar mažiau. Pagal skonį, taip sakant.
O pats svarbiausias kepimo namie privalumas (bent jau man), kad visur pasklinda malonus duonytės kvapas. Ir dar... Galima jos dar šiltos paskanauti. Žinau, žinau, kad nesveika. Bet kas šiais laikais sveika? O gabaliukas dar garuojančios duonytės - tikra palaima!
Daug duonos receptų išbandyta, bet šis man vienas iš labiausiai patikusių. Duonos išeina tikrai daug. Toks didelis kepalas! O svarbiausia, kad ją ir vieną galima valgyti, ir vietoj pyrago prie arbatos gabalėlį atsiriekti, ir su kitu maistu skanauti.
Išbandyti verta! Kepėm jau keletą kartų ir, manau, dar tikrai kepsim...
Produktai:
- 400 g rupių kvietinių miltų;
- 400 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
- 200 g ruginių miltų (galima dėti rupius);
- 100 g avižinių dribsnių;
- 170 g cukraus;
- 2 a.š. druskos;
- 200 g saulėgrąžų;
- 50 g linų sėmenų;
- Sauja kmynų;
- 100 g sezamo sėklų;
- Raugo;
- 1 l šilto vandens.
Paruošimas:
- Saulėgrąžas, linų sėmenis ir kmynus porai minučių užpilti verdančiu vandenius, tada nupilti per sietelį;
- Visus miltus, cukrų, druską, nuplikytas saulėgrąžas, linų sėmenis, kmynus sumaišyti, sudėti raugą ir supilti vandenį;
- Minkyti 10-15 min (tešla tokia poskystė bus);
- Atidėti kitam kartui raugo (triskart paimti pirštais, kiek pavyks paimti), o likusią masę sukrėsti į išteptą sviestu ir pabarstytą sezamu skardą ir palikti kilti 6-8 val.;
- Kepti 190 oC temperatūroje 1 val.15 min.
Pastabos:
- Ant orkaitės dugno galima pastatyti metalinį dubenėlį su vandeniu, kad duonos pluta mažiau degtų;
- Duoną prieš dedant į orkaitę apipurkšti vandeniu, purkšti kepimo metu dar kelis kartus;
- Pluta turi būti šviesi, nesudegusi.
SKANAUS!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą